niedziela, 14 października 2012

Gruszkowe koperty

Przepis został wymuszony tym stanem, w którym czlowiek kilkanaście razy zagląda do tej samej szafki w rozpaczliwej nadziei, że tym razem może jednak znajdzie się w niej coś słodkiego.
Pyszne koperty z ciasta francuskiego z aromatyczną, jesienną gruszką są gotowe do zjedzenia w pół godziny i uratują każdego łasucha.







składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
2 gruszki
cukier waniliowy
jajko



Płat ciasta kroimy na kwadraty (z mojego biedronkowego wyszło ich 12), gruszki dzielimy na ósemki. Układamy na kwadratach i posypujemy cukrem waniliowym.





Kwadraty składamy i zaklejamy starannie, żeby nie rozlazły się w czasie pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut.





Lojalnie uprzedzam - gruszki mocno trzymają ciepło i potrafią poparzyć w język niecierpliwców ;)





6 komentarzy:

  1. Robię takie z jabłkami i cynamonem, na szybko, dla niespodziewanych gości i zawsze się sprawdzają:-)
    shalom

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jabłkami muszę w takim razie również spróbować :)

      Usuń
  2. Te ciasteczka mają jedną wadę... są cholernie niewydajne. Można zrobić 2 blachy a i tak nic nie zostaje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ehehhee :D mój mąż mówi tak samo.
    I zawsze mam taki DINGS, że jak to śmierdzą?! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto francuskie gościło w mojej kuchni już nie raz:)

    OdpowiedzUsuń