piątek, 22 czerwca 2012

Babski likier kukułkowy

Słodki, gęsty i aksamitny, a do tego błyskaiwczny w przygotowaniu - alkoholowa słodkość grzechu warta :)





składniki:

240 g (2 paczki) kukułek
500 ml mleka zagęszczonego w kartoniku
wódka



Podgrzewamy mleko na średnim ogniu, wrzucając w tym czasie kukułki, a następnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia.





Po wystudzeniu (konieczne, żeby alkohol nie wyparował ;) dodajemy wódki do smaku. Nie ma tu żadnych reguł co do ilości - ma smakować. Trzeba tylko pamiętać, że po kilku godzinach likier się "przegryzie" i wódka będzie mniej wyczuwalna. Przelewamy do karafki.
W zasadzie likier powinien odstać do następnego dnia, ale ostatecznie można go pić też od razu.
Likier powinno podawać się w specjalnych kieliszkach na wysokiej nóżce, ja niestety jeszcze ich nie posiadam ;)


2 komentarze:

  1. rewelacyjny, łatwy w przygotowaniu, szybki, pyszny
    POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  2. jejuśku! to musi być strasznie pysznie babskie!
    a przepis szalenie prosty!

    OdpowiedzUsuń