czwartek, 20 września 2012

Rozgrzewające ciasto czekoladowe z chili

Spory skok temperaturowy od ostatniego posta - były lody dla ochłody, teraz będzie rozgrzewające ciasto czekoladowe. Wilgotne, ciężkie, sycące i miło grzejące wnętrzności, dzięki dodatkowi chili.
Przepis znalazłam tutaj.









składniki:

3 tabliczki gorzkiej czekolady (30 dag)
20 dag masła
5 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1/3 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki chilli (można dać ciut więcej, jeśli nie boicie się pikanterii)



Do rondelka wrzucić masło, a kiedy się zacznie roztapiać, dodać połąmaną czekoladę. Rozpuścić, mieszając co jakiś czas i odstawić do przestygnięcia.






Ubić jajka z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i chili, a następnie wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Ciasto wylać do foremki wyłozonej papierem do pieczenia.




Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Wspaniale smakuje na gorąco :)



10 komentarzy:

  1. No nareszcie coś na szarugowatą jesień :) Psiama

    OdpowiedzUsuń
  2. Robisz takie zdjęcia swoich specjałów, że kończę obśliniona, choć brzmi fatalnie, to naprawdę tak jest. Niby zwykły murzynek, ale HOT!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhmmm wygląda pysznie! Zawsze chciałam spróbować ciasta czekoladowego z chili. Ale teraz nie kupię a upiekę sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Następnym razem dam więcej chili bo słabo je czuć. Ale i tak pyszne, naprawdę bardzo czekoladowe :) Kasumi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i że będzie następny raz ;)

      Usuń
  5. Witam to już chyba 5 Raz jak piekłem to ciasto, tym razem synkowi na urodziny do przedszkola (bez chili ma się rozumieć .) jest rewelacjyjne,, pozdrawiam Łukasz

    OdpowiedzUsuń