Dziś zapraszam więc na delikatną, kruchą pierś kurczęcą i lekką surówkę z pekińskiej kapustki.
Składniki (obiad dla dwóch osób):
mięso:
- podwójna pierś z kurczaka
- chlust oliwy (mi chlusta się zawsze ok. 2-4 łyżki)
- mniejszy chlust sosu sojowego
- czosnek suszony/granulowany (można zastąpić dwoma ząbkami świeżego, przeciśniętego przez praskę)
- gotowa przyprawa do grilla (nada specyficznego, dymnego aromatu)
surówka:
- niewielka kapusta pekińska
- jabłko
- chlust oliwy
- płaska łyżeczka musztardy
- koperek (wygodnie zamrozić sobie wiązkę, owinąwszy ją wprzódy folią spożywczą, i siekać odpowiednie ilości według potrzeb)
- odrobina czosnku
- sól, pieprz (lub opcjonalnie: łyżeczka gotowego sosu do sałatek, np winegret lub ziołowego)
Pierś oczyszczamy z tłuszczu, ścięgien i innych grząpli, dzielimy na dwie pojedyncze, odkrawamy te luźne, niewielkie płaty od spodniej strony, a następnie przekrawamy filety w poprzek:
Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników:
W wymieszanej marynacie maczamy kawałki mięsa, tak, aby każdy był dokładnie wysmarowany z każdej strony.
Mięso powinno marynować się przynajmniej pół godziny, ale im dłużej będzie miało kontakt z zalewą, tym będzie delikatniejsze i smaczniejsze. Można więc śmiało kurczaka wsadzić w marynatę poprzedniego dnia i schować do lodówki. Można też odstawić na 2 godzinki i spędzić ten czas przyjemnie :)
Kiedy zbliża się pora obiadu, zabieramy się za siekanie kapusty:
Obrane ze skóry jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty i mieszamy z przygotowanym sosem:
Patelnię grillową mocno nagrzewamy (mój palnik ma 9-cio stopniową skalę nagrzania, w tym przypadku idealna jest 6-stka). Kawałki kurczaka lekko otrząsamy z nadmiaru oliwy i przypraw i kładziemy na suchą (sic!) patelnię. Grillujemy ok. 4-6 minut z każdej strony. Uwaga: raz położonego kawałka nie powinno się ruszać ani przesuwać, bo zepsują się grillowe prążki ;)
Zapraszamy bliskich do stołu i wysłuchujemy komplementów ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz